2011年9月3日星期六

Sony Tablet S / Sony Tablet P 9月開始跟大家見面

之前 Sony 公佈的 Sony Tablet 正式命名為 Sony Tablet S (圖左) 同 Sony Tablet P (圖右),一部 9 月推出,Sony Tablet P 就 11 月先推出。



Sony Tablet S 正面似 ipad,特別在側面的淚珠型設計,好比一本正在已翻頁的雜誌,好似話符合人工力學之類。

Sony Tablet P 就令人以為是 NDS 的次世代版本,不過解像度就比 3DS 仲要好幾倍。

同 ipad 一樣分 wifi 版同 3G 版,  3G 版本搭載 Android 3.2, Wifi 版只有 Android 3.1。


硬件規格比 ipad2 吸引,加上配合即將推出的 Sony 網上娛樂 "Video Unlimited" 和 "Music Unlimited",率先推供 6,000 套電影及多達 10 萬首歌曲,還有自家 Sony Reader Store 同 Play Station Game,配套分量十足。

不過香港用家睇定 D 好,因為 Sony 之前的網上服務通常都無香港的,而且 2 部 Tablet 售價會比 ipad 2 貴,值唔值得買就見人見智。

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...